Tulip Compact 2 op TV bij Groeten uit 19xx

Onlangs werd ik benaderd door een TV productie bedrijf met de vraag of ze een Tulip Compact 2 konden huren voor een nieuwe serie van “Groeten  uit 19xx”, waarbij xx dan over het jaartal gaat wat ze willen laten zien. En dit keer ging het over 1988. In dat jaar was oa. de Tulip Compact 2 actueel.

Ikzelf ben ook opgegroeid met de Tulip Compact 2, dus ik heb heb er gelukkig een paar, puur uit nostalgie (en natuurlijk als verzamelaar). Ze vroegen ook of ik er Prince of Persia op kon zetten. Ik had toen gezegd dat ik zal kijken of ik een compleet werkend systeem heb en of het me gaat lukken om Prince of Persia er op te zetten.

Ik heb de Tulip aangezet en hij leek prima te werken, ik heb Prince of Persia gevonden in mijn game archieven en deze op een DD 360KB Floppy gezet en deze bootable gemaakt. Dus als ze de computer zouden aanzetten, dan start deze netjes in ms-dos en hoeven ze alleen maar PRINCE te typen en het spel zou starten.

De voorbereiding

Een runner / stagiaire kwam de computer ophalen. Zij was helemaal vanuit Hilversum (of Amsterdam, ik weet het niet helemaal zeker) aan komen rijden om de computer op te halen. Ik had deze netjes ingepakt in 2 dozen: een voor de monitor en de andere voor de kast met toetsenbord. De computer was op een vrijdag opgehaald en dinsdag weer door een andere runner / stagiaire teruggebracht.

En nu afwachten… We zijn nu enkele maanden verder (want het speelde zich af in november 2018) en er zijn inmiddels 3 afleveringen geweest van “Groeten uit 19xx”. Ik dacht, ga eens kijken of de aflevering met de Tulip al is uitgezonden en ja hoor, hij is prachtig te zien en erg leuk gefilmd. Klaas van der Eerden, cabaretier en ook bekend van het tvprogramma “Foute vrienden” ontdekt de computer in het in 80’s stijl ingerichte huis waar hij verblijft met zijn gezin. Ik heb de originele video zelf ge-edit tot de essentie van de Tulip computer zodat je deze mooi hieronder kunt bekijken. Wil je de volledige aflevering kijken, ga dan naar RTLXL daar kun je de volledige serie (al dan niet betaald compleet bekijken).

Leuk toch? 🙂
Oh ja: en Prince of Persia hebben ze niet gedaan, zou het komen dat het niet goed te filmen was (een beeldbuis scherm is altijd moeilijk te filmen) of zou het komen doordat ik zei dat het heel misschien mogelijk is dat de computer plof zegt als je hem aanzet. We zullen het nooit weten haha.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios