Tulip computers

Tulip, voorheen Compudata

Tulip Computers was een Nederlands computerbedrijf dat IBM PC-compatibel-klonen verkocht. Het internationale hoofdkantoor was gevestigd in Amersfoort en voor de Benelux in ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch).

Historie van Tulip: concurrent van de computerreuzen

Compudata logoOprichter Rob Romein werd in 1949 in Den Briel geboren. Op de HBS kwam hij voor het eerst in contact met computers. Hij werd programmeur bij Philips en studeerde daarnaast nog bedrijfskunde. Hij startte een klein consultancy bureau als systeemanalist om adviezen te verkopen aan bedrijven over automatisering. Hij vond dat het geen voldoening gaf en bedacht zich dat je enkel nog in de handel een grote klapper zou kunnen maken. Zijn buurman in Eindhoven, Franz Hetzenauer, was een eigenaar van een computerbedrijf en ze besloten samen een nieuw bedrijf te starten dat computers en randapparatuur te importeren.

Het bedrijf werd in 1979 opgericht in Den Bosch onder de naam Compudata. Gestart met een beginkapitaal van 35.000 gulden en 4 man personeel.

Het begon als een importeur van Amerikaanse microcomputers, namelijk de Exidy Sorcerer micro, maar ontwikkelde in 1983 een eigen PC met de typenaam Tulip System 1 (een 16 bits machine, die veel krachtiger was dan de algemeen gebruikelijke 8 bits microcomputers, op dat moment heel even de snelste micro-computer ter wereld), die een verbetering was van de toen bestaande IBM-klonen. De Tulip system 1 kostte destijds 7500 gulden versus 12.000 gulden voor een vergelijkbare IBM.

Ze wilden duidelijk laten zien aan de buitenwereld dat ze Nederlanders waren, ook al is dat bijvoorbeeld in een land als Frankrijk helemaal geen aanbeveling geweest.

Zo werd het bedrijf in korte tijd, na marktleider IBM, de grootste computerverkoper op de Nederlandse markt en de vierde in Europa. In 1983 was het de grootste computerbouwer in ons land. Het vijfjarig oude bedrijf heeft zich tot eind 1982 uit eigen middelen en bankkredieten kunnen financieren. In 1984 kreeg het bedrijf een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. In 1987 werd de bedrijfsnaam veranderd van Compudata naar Tulip Computers. In 1997 kwam Tulip in het nieuws, nadat het in september het merk Commodore had overgenomen. Andere vernieuwingen waren de standaardinstallatie van het besturingssysteem van Microsoft en de USB aansluiting op het moederbord.

Naast de productie van microcomputers heeft Compudata een belangrijke rol gespeeld als de grootste importeur van Japanse printers voor kleine computers.

Begin 1998 kwam Tulip wederom in het nieuws, nadat Hetzenauer aandelen Tulip verkocht, vlak voor het bekend worden van de jaarcijfers over 1997, waarin een recordverlies gemeld werd van 27,5 miljoen gulden. Later dat jaar werd surseance van betaling aangevraagd, de fabriek werd verkocht en ging in 1998 door als onderdeel van de Amerikaanse computergroothandel Ingram Micro onder de naam Ingram Micro Frameworks. Ze zou als assemblagehal gaan fungeren. Tulip Computers ging verder als verkooporganisatie en werd overgenomen door de Royal Begemann Group. 250 medewerkers verloren door deze transactie hun baan.

In 2000 daagde Tulip computerfabrikant Dell voor de rechter omdat deze inbreuk zou maken op het door Tulip aangevraagde patent voor een zogenaamde ‘risercard’ (Amerikaans patent 5,594,621), die het mogelijk maakt de PCI- en ISA-bus compact samen te voegen. Ingram Micro Frameworks moest daarop begin 2003 alsnog zijn poorten sluiten en de assemblagefabriek werd ontmanteld.

De Tulip system 1 in onze collectie

De Tulip system 1 die je hierboven op de foto’s ziet is de computer die we in de collectie hebben. Deze kwam van de collectie van Ruud Dingemans. Deze computer had ook een bijbehorende dual floppy drive. Het aparte van deze computer is dat de uitgang van de monitor een DB9 poort is, waarvan een pin + een andere pin GND (ground) als composiet het beeld zou moeten geven. Er is geen monitor bekend die deze layout heeft (anders dan de originele monitor die ik er niet bij heb.)  Nighfall crew legt het mooi uit hoe het zou moeten werken. Helaas heb ik er zelf nog geen goed beeld uit weten te krijgen, dus dat wordt iets voor een andere keer.

Overigens ben ik nog op zoek naar een Exidy Sorcerer om toe te voegen aan de collectie.

Bronnen en links:


Tulip compact 2

Tulip compact 2

Iedereen die mijn site al wat grondiger heeft doorgelezen heeft wellicht gezien dat ik een tijdje ben opgegroeid met de Tulip compact 2. Deze Tulip werd me per mail aangeboden door iemand die deze computer ooit gebruikte als volledige home automation systeem.

Deze computer is zelfs ooit op tv geweest bij een SBS6 programma, waarbij ze -onterecht- een beetje de eigenaar neerzetten als een nerd die waarschijnlijk niks beters te doen had in de jaren 90. Als je daar doorheen keek dan zag je dat hij zeker een degelijk home automation systeem had opgezet, waaronder automatische telefoon beantwoorder, met logboek en zelfs dat bepaalde geblokkeerde nummers werden geweigerd. Verder had ie een systeem dat bijhield hoe vaak er op de deurbel is gedrukt met een camera systeem. En nog veel meer. Mijn persoonlijk noot hierin is, dat ik het een beetje jammer vind dat de huidige home automation of IOT (internet of things zegt het eigenlijk al) niet meer zonder internet kan. Dat betekent dus dat er een grote, of per definitie kans is dat er iemand meekijkt naar je huis data. Als je tegenwoordig een deurbel koopt van bijv. Ring.com, weet je gewoon dat die mensen alles met je deurbel kunnen doen (dus ook meekijken).

Enfin, hij woont momenteel in het buitenland en ik mocht de computer bij zijn broer ophalen; want de computer stond in de weg bij zijn broer. Ik ben er met mijn vrouw naartoe gereden en kreeg in de deur opening al meteen de computer mee van de vrouw des huizes, die duidelijk blij was dat het apparaat het pand verliet. Oke, ik heb deze meegenomen en nog even rondgelopen in het leuke, kleine stadje Wijk bij Duurstede, daar nog gezellig geluncht en weer op weg naar huis.

Thuis aangekomen heb ik de computer aangezwengeld nadat ik deze even in een sopje heb gezet. Hij start wel op, maar had veel moeite: rare tekens in beeld en hij wilde niet zo. Maar.. na een paar minuten kwam er steeds meer leven in de machine. In de afbeeldingen kun je zien dat hij wel nog bootte van een floppy. De harddisk was niet meer zo werkzaam.

Lees meer

  • Deze Tulip Compact 2 is vanuit mijn collectie nog een keer op tv geweest bij Groeten uit 1988

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios