Videopac modificeren met composiet uitgang

Videopac aansluiten op composiet TV

Een paar weken geleden had iemand mij een Philips Videopac G7000 gegeven. Ik heb deze thuis aangesloten en ik kon met automatische tuning van de tv niet het signaal vinden. Het nadeel van iets modernere CRT tv’s is dat als ze geen sterk signaal vinden ze dan ook gewoon blijven doorzoeken. Veel handmatigs was er niet te doen. Dus heb ik de Videopac aangesloten op een tv die nog met een draaiwieltje de zenders kon zoeken. Toen ik bij het signaal aankwam was er een zwart beeld met veel storing te vinden. Als ik op de resetknop drukte hoorde ik wel het welbekende Videopac blieb geluid.

Hmm, zou de RF modulator kapot zijn? Dat is een typisch euvel wat je tegenkomt bij Commodore computers. Ik ging eens op zoek naar bronnen of het mogelijk zou zijn om een scart of composiet aansluiting te maken is in een Videopac. En ja hoor ik kwam al video’s tegen zoals deze:

Ik ben zelf nog niet zo handig in het lezen van die schema’s, dus ik ben op zoek gegaan naar een standaard pakketje. En die heb ik gevonden en besteld.

Composiet pakketje voor Philips G7000

En nu het geheel inbouwen. Als je de Videopac openmaakt, dan kom je eigenlijk 3 hoofdelementen tegen:

  • De voeding
  • Moederbord
  • RF module (TV modulator)

Ik ging dus zoals in de instructies aangegeven de RF modulator los knippen en daarvoor in de plaats het nieuwe pakketje installeren:

Ik had de module eruit gehaald. Wat overigens wel fijn is: de enorme kabel van de antenne gaat er ook meteen uit, dus dat scheelt weer een warboel voor de toekomst.

Ik heb alle draadjes van die mini flatkabel van 4 draden verbonden met het mod-bordje en het is tijd om het even te gaan testen… Niks: geen beeld, maar wel geluid. Hmm, dus die computer heeft toch wel een groter probleem en het ligt dus zeker niet aan aan de RF modulator. Die zal dan nog wel goed zijn. Tja wat zal ik doen. Ik heb wel nog een goede Videopac in mijn collectie, maar om die nu te gaan molesteren, dat zag ik ook niet zitten. Toen bedacht ik me dat ik de flatkabel van deze gewoon in de goede Videopac kan prikken en als ik gaten moet boren voor de tulpstekkers dan doe ik dat in de bodem van de slechte Videopac. Zo kan ik dus de goede Videopac altijd weer in de oude staat terugbrengen, mocht dat ooit nodig zijn (ik verwacht het niet, want als hij composiet heeft, dan speelt dat gewoon lekkerder).

Dus, we nemen de goede Videopac, bewaren de bodem, ontkoppelen de RF module en sluiten het geheel aan. Ik ben benieuwd:

En ja hoor: we hebben prachtig beeld en geluid! Oke, dan kunnen we nu alles mooi wegwerken. Eerst beginnen met alles goed vast te solderen en de kabels te krimpen met een krimphoes:

Nu alles mooi wegwerken.  Ik heb de originele RF modulator laten zitten en de antennekabel naar binnen gehaald. Met een ductape heb ik deze vastgezet.


Nu met de boormachine 2 nette gaten maken in een dummy connector. Op de een of andere manier zijn er 3 plaatjes op de achterkant van de Videopac die suggereren dat er uitbreidingen gepland zouden zijn door Philips om zulke uitgangen zo te maken. Dus ik heb dit zo netjes mogelijk proberen te maken:

Net echt nietwaar? Ik ben er best wel trots op moet ik zeggen. Volgend jaar is er wellicht weer een Philips Vintage Weekend en kunnen we zo met prachtig beeld de Videopac tentoonstellen. Hieronder het totaalplaatje:

Waar te koop

Ik krijg regelmatig mails waar ik dat bordje heb gekocht. Dat was vroeger vanaf een website van de maker zelf, maar die site bestaat niet meer. Nu zit hij op Ebay. Hij woont in Turkije. Ik heb even zijn Ebay gebruiker gezocht. Hier kun je zijn producten vinden: Ebay

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtJohn Feagans

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios